Sončno nabrežje 8/Riva del Sole 8
6310 Izola/Isola
Od 18. oktobra do 3. novembra bodo v izolskih izbranih gostilnah in restavracijah Dnevi bakalaja. Bakala je v Istri priljubljena hladna predjed, ki jo običajno uživamo na kruhu, v tem obdobju pa vas bo navdušil tudi na načine, ki jih morda še ne poznate: pripravljen na rdeče s polento ali s kalamari, na primer, saj je bakala več kot le hladna predjed.
Postopek njegove priprave je dolg in se običajno začne v morjih severnega Atlantika, kjer lovijo ribo po imenu trska. Ribo nato sušijo in nasolijo. Posušena trska se imenuje polenovka in je glavna sestavina bakalaja. Za dober bakala je potrebno le še nekaj kakovostnih sestavin, ki jih izolski gostinci pridobivajo iz lokalnega okolja.
V Dnevih bakalaja bodo sodelovali: Gostilna Korte, Restavracija Kamin (hotela Belvedere), Restavracija hotela Marina, Gostilna Doro, Gostilna Perla, Gostilna Sidro, Gostilna Sonja, Gostilna Istra, Restavracija Parangal, Restavracija avtokampa Jadranka, Grill pri Perotu.
Več o bakalaju, vključno s tradicionalnim receptom, najdete na povezavi.