Sončno nabrežje 8/Riva del Sole 8
6310 Izola/Isola
Občina Izola se skupaj s svojim komunalnim podjetjem pridružuje svetovnemu dnevu čebel, ki ga bomo letos prvič obeležili 20. maja. V ta namen smo v rekreacijskem parku na Maliji posadili medovita drevesa.
Po večletnih prizadevanjih Slovenije so Združeni narodi lani decembra 20. maj razglasili za svetovni dan čebel. Strokovnjaki, čebelarji in drugi, ki se zavedajo pomena čebel in opraševalcev za preživetje človeka, bodo na ta dan vsako leto opozarjali na pomembnost ohranjanja čebel, ki so vse bolj ogrožene.
Po besedah predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča je Slovenija predlagala, da se svetovni dan zaznamuje v maju iz več razlogov. Ravno v tem mesecu so čebele na severni polobli najdejavnejše in se začnejo razmnoževati, na južni polobli pa je tedaj jesen, čas spravila čebeljega pridelka. Poleg tega je 20. maj tudi rojstni dan Antona Janše, ki velja za pionirja sodobnega čebelarstva. Bil je prvi učitelj sodobnega čebelarstva na svetu, ki ga je cesarica Marija Terezija 1770 imenovala za stalnega učitelja na novi šoli za čebelarstvo na Dunaju.
Svetovnemu dnevu čebel se pridružujemo tudi v Izoli
Predstavniki občine in komunale so v tem tednu posadili šest medovitih dreves na izolskem podeželju. Tri češnje in trije mandeljni so obogatili rekreacijski park na Maliji. V soboto, 19. maja dopoldan pa nas bodo obiskali prijatelji iz pobratene občine Tolentino. Na Lonki in Sončnem nabrežju bodo predstavili svoje izdelke in tradicionalne dobrote. Domačini in obiskovalci našega mesta pa bodo na stojnici lahko kupili tudi med obalnih proizvajalcev. Na dogodku bo plapolala čebelja zastava.
S temi aktivnostmi bo tudi Izola naredila korak pri ozaveščanju širše javnosti o pomenu čebel. Podatki Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) namreč kažejo, da imajo čebele in drugi opraševalci neprecenljivo vrednost pri zagotavljanju svetovne varnosti preskrbe s hrano. Od opraševanja je namreč odvisna kar tretjina vse pridelane hrane na svetu oziroma vsaka tretja žlica hrane.