Sončno nabrežje 8/Riva del Sole 8
6310 Izola/Isola
Pod okriljem programa LAS Istre se v projektu Zgodbe o ribištvu slovenske Istre skozi čas ponovno spleta partnerstvo, ki bo v lokalno okolje prineslo vzpodbudo za ohranjanje spomina na ribištvo in obujanje tradicije te pomembne panoge.
Partnerstvo projekta Zgodbe o ribištvu slovenske Istre skozi čas je zasnovano pod strokovnim vodstvom Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (ZRS) in združuje partnerje z različnih področij delovanja, ki bodo pomembno prispevali k uresničevanju zadanih ciljev projekta. Direktor ZRS dr. Rado Pišot je poudaril pomen projekta in ohranjanja ribiške dediščine, saj je to močno zapisano v zgodovino lokalnega prebivalstva in je pomemben del identifikacije: »Kaj vse je bilo v bordetu, kako je nastajal, zakaj ne more biti pravi brez rošpotovega repa? Ali paše zraven tudi guat? Kako pripraviti grancievola ali pa granciporja ni le del kuhinje. Vse to je del zgodovine, ribiških tehnik, kulture, jezika ali pa turizma in ekonomije.«
Cilji projekta so spodbujati socialno blaginjo in ravan kakovosti življenja prebivalcev obmorskih občin, utrjevati zavest o pomenu ribištva in varovati kulturno dediščino ribiških območij slovenske Istre. Po sledeh ribiške tradicije, z razvijanjem novih, privlačnih in promocijskih rešitev ter osveščanjem in obveščanjem slovenske in tuje javnosti o potencialu obalnega področja Istre, je mogoče vrniti temu področju nekdanjo privlačnost, ribiški, gospodarski in turistični potencial ali celo več od tega. Raziskovalci ZRS bodo pripravljali strokovne podlage in pridobivali vire, ki bodo temelj projektnih rešitev, med katerimi bodo spletni portal Ribiške zgodbe, dvojezični kuharski priročnik Okus po morju/Sapore di mare, učno gradivo za učence in učitelje v obliki terminološkega slovarja, dokumentacija za vpis starih receptur morske kulinarike na UNESCOV seznam Mediterranean diet ter učni priročnik za šole o zgodovini predelave rib. Za lažje sporočanje projektnih rezultatov bo nastalo raznoliko promocijsko gradivo v obliki letakov in videomateriala.
Vsak od partnerjev bo k skupnim ciljem pripomogel z izkušnjami in izvajanjem projektnih dejavnosti na svojem področju. Tako bo Srednja šola Izola preko dnevov odprtih vrat in promocije kulinaričnih doživetij poskrbela, da bodo zgodbe o ribištvu dosegle čim več mladih in bile razširjene v javnost. Salladia, d.o.o. v projektu predstavlja lokalno podjetje, gostilno Bujol, ki je znana po ohranjanju tradicije receptur morskih jedi. Podjetje bo tako pripomoglo pri iskanju, preverjanju receptov in oblikovanju dosjeja za vpis na UNESCOV seznam. Partnerstvu je kot predstavnik italijanske manjšine pridružen tudi CAN Isola/ISNS Izola, ki bo poleg tega, da bo povezoval vse CAN obalnega območja, pomagal pri zbiranju podatkov in poskrbel za dvojezične tekste. Stiki z javnostjo in promocija pa so zaupani TZ Izola. 15 osnovnih in srednjih šol bo vključenih v različne delavnice, na katerih bodo naši ribiči predstavili svoje delo, ribiške veščine in z morjem povezane poklice ter kulturo bivanja.
Sodelovanje stroke in raznolikih akterjev s področja šolstva, gospodarstva, kulture in turizma bo z obetavnimi rezultati nedvomno pustilo pečat v lokalni skupnosti in v zavesti prebivalcev slovenske Istre.
Projekt v vrednosti 199.925,83 €, ki bo trajal od oktobra 2021 do julija 2023, financira Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo (ESPR).