Izola stremi k vključevanju deležnikov in skupnemu sooblikovanju turistične ponudbe. Z odprtimi javnimi pozivi vabi ponudnike, ki bi se želeli predstaviti na kulinaričnem dogodku Pomol okusov, s svojimi gastronomskimi produkti sooblikovati prodajno ponudbo v TIC Izola oziroma prodajati svoje pridelke na lokalni sezonski tržnici Ruba sz moje njive.
Kulinarično dogajanje na Pomolu okusov
Destinacija Izola ponuja turistične produkte, ki so aktualni vse leto in so tehten razlog za obisk tudi v času izven glavne turistične sezone: eden takih je nedvomno tudi kulinarika. Turistično združenje Izola, ki nosi vlogo upravljanja turistične destinacije tako v promocijskem kot tudi razvojnem smislu, v svoje delovanje redno vključuje lokalne deležnike, saj le tako lahko doseže skupno zastavljene cilje lani sprejete strategije razvoja turizma za leta 2021–2025. Eden izmed začrtanih ciljev je tudi organizacija kulinaričnih dogodkov, ki so lani pod imenom Pomol okusov prvič potekali na izolskem carinskem pomolu.
Letos načrtujejo kar pet tovrstnih dogodkov, v TZ Izola pa vabijo potencialne ponudnike hrane in pijače, da se s prijavo odzovejo na javni poziv in na Pomolu okusov predstavijo svojo ponudbo. Sicer pa so Pomoli okusov terminsko in vsebinsko vezani na tradicionalne kulinarične akcije, kot so Dnevi divjih špargljev, Dnevi domačih pedočev, Dnevi kalamarov, Dnevi kraljice sardele in Dnevi bakalaja. V tri tedne trajajočih akcijah izolski gostinski ponudniki v svojih restavracijah in gostilnah ponujajo tematsko obarvane menije.
Promocija lokalnega
Eden pomembnih poudarkov destinacije je obenem promocija lokalnih pridelkov in spodbuda k njihovi uporabi tudi pri ponudnikih gostinskih storitev. Mnogo izolskih gostincev je vključenih v pobudo Kilometer nič, ki jih zavezuje, da v svoje jedi vključujejo sestavine, ki v veliki večini izvirajo iz neposrednega okolja. V luči utrjevanja pomena oskrbe z lokalnimi pridelki v Izoli organizirajo tudi lokalno sezonsko tržnico Ruba sz moje njive, ki bo letos med majem in oktobrom potekala že deseto leto. Poleg predstavitve lokalnih ponudnikov kmetijskih pridelkov se v TZ Izola zavzemajo za razširitev izolskih lokalnih produktov v trgovini TIC in v njihovi spletni trgovini.
Ponudniki vabljeni k sodelovanju
Tako so v teh dneh na svoji spletni strani
www.visitizola.com/novice objavili
odprte javne pozive, s katerimi vabijo ponudnike, da postanejo del turistične ponudbe destinacije. Pričakujejo prijave za sodelovanje na kulinaričnemu dogodku Pomol okusov, prijave domačih pridelovalcev za prodajo pridelkov na tržnici Ruba sz moje njive, prav tako pa vabijo ponudnike izolskih gastronomskih produktov, ki bodo s svojimi izdelki vključeni v prodajno ponudbo TIC Izola in v njihovo spletno trgovino.
Prijavni roki so odprti do 21. marca 2022, ponudbe pa naj bi v TZ Izola pregledali do 25. marca 2022.
Turistično združenje Izola, g. i. z. Pripravila:
Dean Kocjančič T jaša Likar
Direktor Strokovna sodelavka
E: tjasa.likar@izola.si
M: 040 571 477