Sončno nabrežje 8/Riva del Sole 8
6310 Izola/Isola
Turistično združenje Izola nadaljuje s projektom Zgodbe izolskih okusov, v okviru katerega predstavlja izolske gostinske ponudnike. Podobno kot lani jih bodo do konca leta predstavili deset. Spoznajte jih tudi vi.
Tokrat Turistično združenje predstavlja Ajhana Salijija iz Sladoledarne in kavarne Pri Ekremu.
»Naša družina je v Istri od leta 1952, ko se je nono iz Makedonije preselil v Piran. Najprej smo imeli manjšo slaščičarno v izolskem mestnem jedru, za tem smo se preselili na Sončno nabrežje, kjer smo še danes. Podjetje zdaj vodiva skupaj z bratom in predstavljava že tretjo generacijo naše družine,« je povedal Ajhan.
Pri pripravi sladoleda in slaščic sodelujejo z italijanskimi ter domačimi tehnologi, njihove recepture pa temeljijo na kakovostnih surovinah in naravnem okusu.
Ajhanov oče je pred leti dobil idejo o sladici, ki bi predstavljala Izolo. Projekta so se lotili v sodelovanju z izolskimi osnovnimi šolami in turističnim združenjem ter ustvarili Izolanko. »Naša ideja je bila Dati Izoli nekaj, kar je kremšnita za Bled,« je pojasnil Ajhan.
Da se pri Ekremu zavzemajo tudi za trajnostni razvoj, potrjuje pridobljeni Zeleni ključ oziroma Green Key. »Moram reči, da so vse prilagoditve, ki smo jih naredili v smeri trajnosti, celotna energetska prenova objekta, za nas definitivno pozitivne. Mogoče potrebuješ nekaj časa, da določene novosti osvojiš, potem pa vidiš, da vse to le olajša tvoje delo.«
Pri njihovih sladicah in sladoledu ustvarjalnosti ni videti konca, pravi Ajhan, zato mu je delo, ki ga opravlja, v neizmerno zadovoljstvo.
Celoten pogovor z njim je objavljen na tej povezavi.